Katarzyna Gubała pomiędzy skrzynkami wypełnionymi zielonymi warzywami

  „Latający uniwersytet - specyficzna szkoła bez stałej siedziby"

Stefania Sempołowska ukończyła „Latający uniwersytet”, bo sama żyła w czasach, gdy kobiety nie miały dostępu do studiów. Jej prywatna szkoła dla dziewcząt (zorganizowała ją w swoim własnym mieszkaniu!) była edukacyjnym eksperymentem stawiającym na kreatywność i ruch, który miał pobudzać uczennice do działania i samodzielnego myślenia.

Podobnie dziać będzie się w naszej urodzinowej "latającej" kuchni – zamiast tortu przygotujemy wspólnie eksperymentalne dania, poznając nowe smaki. Czy wiecie jak stworzyć jajko z soli? A lody z kaszy? Jeśli jesteście ciekawi odpowiedzi – pod okiem Katarzyny Gubały przekonacie się, że eksperymenty w kuchni mają smaczny finał. Przygotujcie się na fantastyczne potrawy w niecodziennych odsłonach.

dania na warsztacie:

  • tofucznica zamiast jajecznicy, czyli czary z czarnej soli
  • roślinna pasztetowa z konserwowym ogórkiem na kanapkach
  • lody z kaszy jaglanej!
  • bezowy krem na bazie wody po ciecierzycy w puszce 

Prowadząca: Katarzyna Gubała; polska ambasadorka akcji „Sprzątanie świata”, w ramach tej funkcji gotuje i edukuje. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Współpracuje z najlepszymi kucharzami, dietetykami i osobowościami świata kulinarnego. Prowadzi firmę szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege. Jest autorką bestsellerowych książek „Wege energia”, „Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej”, „Warzywa górą! Od korzeni po liście” . Prowadzi warsztaty kulinarne i wykłady o kuchni roślinnej, jest też nauczycielem jogi, medytacji i uważności.

3 października 2021 | 15.00 – 16.30 | live cooking dla młodzieży i dorosłych | s. Galeria / podwórko | wstęp wolny

Warsztaty odbywają się w ramach w ramach wydarzenia "Urodziny Sempołowskiej" ->  Program  TUTAJ

Matronat:  WRK logo poziom

Współpraca sponsorska: Wydział Zdrowia Urzędu Miejskiego we Wrocławiu.