bilety: 10 zł
Podczas tegorocznego Ethnos odwiedzimy zachodnie krańce Europy, poznając kulturę, kuchnię i ciekawostki na temat Portugalii.
program:
spotkanie z Januszem Stanisławem Andraszem | sala 301
Jest autorem dwóch turystycznych przewodników: po Lizbonie i po Portugalii, w której spędził 10 lat życia. Prowadzi blog - Luzomania, gdzie popularyzuje Portugalię, jej historię, kulturę, kuchnię i wina. Współpracuje m.in. z magazynami "Smak" i "Podróże" oraz internetowym portalem Ugotuj.to. Organizuje też warsztaty kulinarne, jak i urządza portugalskie kolacje (kulinarnie.luzomania.pl).
degustacja - portugalskie smaki i aromaty | sala 306
Podczas dnia portugalskiego o mały poczęstunek ilustrujący smaki kuchni portugalskiej zadba restauracja TASZKA.
To współczesna tawerna serwująca specjalności kuchni iberyjskiej. Sercem i duszą jej kuchni jest Nuno Matos – młody szef z wielkim doświadczeniem - autor i twórca niepowtarzalnych Petiscos oraz menu degustacyjnego (przykłady są na zdjęciu ;-)), przenoszącego gości Taszki w wyjątkową podróż po smakach Portugalii.
koncert - João de Sousa | sala 301
Portugalczyk i wrocławianin. Jest artystą znanym i cenionym na polskiej scenie, a jego muzyczne projekty czerpią zarówno z luzofońskich korzeni, jak i fascynacji różnorodnymi gatunkami muzyki, w tym world music, jazzem i muzyką alternatywną.
Współpracował z zespołem Mikromusic i argentyńskim bandoneonistą Arielem Ramirezem. Piosenki João znalazły się na radiowej płycie RAM Cafe vol.7 oraz w albumie Siesta vol. 11 Marcina Kydryńskiego. W 2012 roku, przy wsparciu Camoes Institut oraz Ambasady Portugalii w Polsce, artysta wydał swój drugi album João de Sousa &Fado Polaco.
Po sukcesie projektu, setkach koncertów w Polsce, Niemczech i Portugalii, przyszedł czas na nowy – Luta, którego premiera odbyła się w kwietniu 2016 roku. W jedenastu autorskich utworach śpiewanych po portugalsku, hiszpańsku, angielsku i polsku połączył elementy rodzimego fado z jazzem, a nawet indie pop i hip-hopem.